Obecnie bardzo dużo mówi się o witaminie D. Praktycznie codziennie na łamach prasy czytamy, a na ekranach naszych telewizorów widzimy i słyszymy o witaminie D. Dzięki temu stała się ona modna i bardziej zauważana, ale jej działanie i wpływ na nasz organizm jest znany od dawna.
Witamina D znajduje zastosowanie w profilaktyce i leczeniu krzywicy i osteoporozy. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Wspiera układ odpornościowy oraz układ nerwowy. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mieśni, wpływa na ich siłę, masę i skurcze w tym mięśnia sercowego. Utrzymanie kości i zębów w dobrym stanie to też rola witaminy D.
Ocenia się, że ok. 80–100% potrzebnej dla organizmu ilości witaminy D3 pochodzi z biosyntezy w skórze. Jednak na jej produkcję mają wpływ m.in. pora roku, pogoda, zanieczyszczenia powietrza, zachmurzenie, stosowanie kremów z filtrem, karnacja skóry. Skórna produkcja witaminy D często nie jest wystarczająca dla zaspokojenia dobowego zapotrzebowania, szczególnie w krajach uprzemysłowionych oraz położonych w naszej szerokosci geograficznej.
Osobami narażonymi na niedobory witaminy D są:
- osoby prowadzące siedzący tryb życia
- osoby rzadko przebywajace na słońcu
- osoby używające wysokich filtrów UV, chociaż już filtr UV15 skutecznie blokuje synteze witaminy
- osoby starsze
Przy niektórych schorzeniach kości (osteoporoza, osteopenia) zalecana jest odpowiednia dieta zapewniająca podaż wit D.
Źródłem witaminy D jest mięso niektórych ryb (np. dorsz, łosoś, śledź, makrela), tran, ser, wątroba, żółtka jaj oraz niektóre grzyby. Można ją również znaleźć w suplementach diety. Zawierają one przeważnie 1000j.m.lub 2000.j.m.witaminy D co sprawia, że przy jednoczesnej ekspozycji na słońce nie narażamy się na przedawkowanie.