Kto z nas nie zna witaminy C? Wszyscy ją znamy, ale czy wszystko o niej wiemy?
Witamina C jest jedną z najbardziej popularnych witamin. Kojarzymy ją głównie z przeziębieniem, kaszlem czy katarem. I dobrze, bo to ona właśnie zwiększa naszą odporność, zmniejsza ryzyko przeziębień i skraca czas ich trwania, dlatego można ją zażywać zarówno w trakcie przeziębienia i choroby jak również profilaktycznie.
Warto pamiętać, że hamuje ona krwawienie z dziąseł, przyspiesza gojenie ran, hamuje tworzenie się sińców oraz poprawia przyswajanie żelaza. Witamina C ma korzystny wpływ na nasz układ krwionośny i serce, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu. Jest przeciwutleniaczem, chroni nasz organizm przed komórkami nowotworowymi.
SMOG! Witamina C niszczy tlenek węgla, którym zanieczyszczone jest nasze powietrze. Warto więc przyjmować większe dawki zwłaszcza osoby mieszkające w dużych miastach.
Witaminę C można przyjmować cały rok.
Gdzie znaleźć witaminę C?
W świeżych owocach i warzywach. Bogatym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe (pomarańcze, grejfruty, cytryny) czerwona porzeczka, kiwi, ananas, truskawki, maliny, jeżyny. Warto spożywać brukselkę, kapustę, kalafior, szpinak, brokuły, zielony groszek, pomidory, jabłka ale również ziemniaki.
Życzę więc nam wszystkim, aby ta najbardziej popularna witamina stała się naszą dobra znajomą na co dzień.