Czym jest Cukrzyca?
Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzująca się zaburzeniem przemiany węglowodanów (cukrów) w organizmie, a konkretnie podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, które wynika z nieprawidłowego działania insuliny, hormonu trzustki. Pierwszym krokiem w skutecznym przeciwdziałaniu chorobie jest rozpoznanie jej pierwszych symptomów, do których należy: osłabienie, nadmierna potliwość, wzmożone łaknienie, większe pragnienie oraz zmiany skórne. W przypadku ich rozpoznania, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Cukrzyca to poważna choroba wymagająca opieki lekarskiej, zażywania odpowiednich leków i stosowania wyważonej diety. Rozróżniamy jej dwa typy. Typ 1 i 2.
Typ 1- to cukrzyca młodzieńcza, która dotyka osoby w bardzo młodym wieku. Objawy pojawiają się nagle i niespodziewanie. Leczenie polega na prowadzeniu specjalnej diety i podawaniu odpowiednich dawek insuliny.
Typ 2- to cukrzyca insulino-niezależna, która charakteryzuje się niewystarczającą produkcją insuliny, a nawet brakiem działania trzustki. W tym przypadku, jeżeli podwyższony poziom cukru utrzymuje się dłużej, może uszkodzić naczynia krwionośne i doprowadzić do wielu powikłań. Dlatego poza odpowiednią dietą, redukcją masy ciała i wysiłkiem fizycznym, niezbędne jest stosowanie doustnych leków przeciwcukrzycowych.
Jak sobie radzić z chorobą?
Poza przyjmowaniem odpowiednich leków i regularną konsultacją lekarską, należy prowadzić odpowiednią dietę, która pomoże utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Dieta powinna być odpowiednio dostosowana do potrzeb chorego, a w każdym posiłku ilość kalorii wyważona. W celu ustalenia diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Ponad to, należy zwracać uwagę na tzw. indeks glikemiczny. Indeks jest formą klasyfikacji produktów spożywczych według siły, z jaką oddziałują one na poziom glukozy we krwi. On informuje nas o tym, jak szybko zawarte w produktach węglowodany wchłaniają się do organizmu. To z kolei przekłada się na poziom cukru, ponieważ im szybciej ten proces zachodzi, tym szybciej poziom cukru rośnie. Dlatego też wskazane jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Nie wpłynie to na sposób przyjmowania leków przeciwcukrzycowych, ale z pewnością pomoże schudnąć i utrzymać prawidłową wagę ciała. Mniejsze stężenie insuliny we krwi sprawia, że chory nie odczuwa dokuczliwego głodu i nie dojada pomiędzy posiłkami. Warto również wiedzieć, że długie gotowanie posiłków zwiększa indeks glikemiczny. Powodują to również produkty, które uległy procesowi rozgotowania. Dlatego aby zrównoważyć poziom glukozy, posiłki z dużą ilością węglowodanów należy gotować krótko.
W przypadku cukrzycy należy także rozważyć kwestię spożywania alkoholu. Powinno się go zdecydowanie ograniczyć, ponieważ może on wywołać hipoglikemię. To niedocukrzenie organizmu, które często doprowadza do utraty przytomności. Dlatego jeżeli chory chce spożywać napoje zawierające alkohol, powinien to robić w małych ilościach, w dodatku tylko i wyłącznie po posiłku lub drobnej przekąsce. Alkoholu z pewnością nie należy spożywać na czczo.
Hipoglikemia może jednak pojawić się niezależnie od tego, czy spożyjemy alkohol, czy nie. Najczęściej dokucza ona w nocy. Niestety nie ma idealnej metody, która mogłaby przed nią ustrzec. Najlepszą opcją jest regularne kontrolowanie spożywanych posiłków oraz sprawdzanie poziomu cukru nie tylko w ciągu dnia, ale również w nocy.
Cukrzyca jest chorobą, na którą cierpi znaczna część społeczeństwa. Niestety liczba zachorowań wciąż rośnie, co ściśle związane jest z nieprawidłowym odżywianiem oraz nadwagą. Można się jednak przed nią ustrzec, stosując odpowiedni tryb życia oraz dietę.