Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom.
Kwasy omega-3 w profilaktyce chorób układu krążenia...
Kwasy te odpowiadają za hamowanie procesu zapalnego w komórkach naszego organizmu, a także za prawidłowy układ krzepnięcia krwi. Obecność kwasów omega-3 ma wpływ na kardiomiocyty, czyli komórki mięśnia sercowego. Hamują powstawanie zakrzepów w śródbłonku, a także – i to są badania ostatnich lat – zaburzeń rytmu serca. U osób po zawale serca, które mają odpowiednią ilość kwasów omega-3, próg pobudliwości komórki sercowej na bodziec ulega podwyższeniu, co chroni przed zaburzeniami rytmu serca. U tych osób ryzyko nagłego zgonu sercowego, z powodu zaburzeń rytmów komorowych, jest niższe o 42 proc. w porównaniu do osób, które nie spożywają ryb.
Kwasy omega-3 na wzrok i intelekt
Kwasy omega-3 wpływają na kształtowanie i pracę mózgu już od początku życia płodowego. Okazuje się, że kobieta, która w czasie ciąży spożywa odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko. Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dlatego dzieci spożywające odpowiednią ilość kwasów omega-3 lepiej się rozwijają, nie mają problemów z koncentracją i są sprawniejsze ruchowo.
Czy rzeczywiście wystarczy jeść ryby
Tylko w odpowiedniej ilości. Powinny to być przynajmniej dwa posiłki w ciągu tygodnia. Należy jeść ryby morskie w takiej ilości, by dostarczyć organizmowi 1g EPA i DHA, czyli w przeliczeniu na porcję odpowiednio około 300 g hodowlanego łososia lub około 100g łososia dzikiego. Bardzo dużo omega-3 zawierają śledzie (ich minusem jest to, że są przesalane), halibuty, morszczuki, dorsze, pstrągi. Zasada która mówi: im produkty hudsze tym lepiej nie obowiązuje w stosunku do ryb, które im bardziej tłuste tym są dla nas zdrowsze.
Od tego, czy systematycznie uzupełniamy poziom kwasów omega-3, w dużym stopniu zależy sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania, a nawet kreatywność przez całe nasze życie. Osoby, które jedzą dużo ryb, w starszym wieku wyróżniają się bystrością umysłu, rzadziej też zapadają na chorobę Alzheimera oraz demencję.