Złota polska jesień, to nie tylko mit lecz fakt.
Jak dotąd pogoda mocno nas rozpieszcza. Dawno nie mieliśmy tak pięknej jesieni z jej wszystkimi walorami. Prawdziwe Babie Lato - cudny czas, którego doświadczamy. Wysoka, jak na październik temperatura, słoneczko i te kolory za oknem. Drzewa mienią się złotem, brązem, zielenią, a wszystko to cieszy nasze oczy i dodaje energii. Jakby tego było mało, jesień to czas obfitości w owoce i warzywa. Przede wszystkim nasze rodzime pachnące jabłka, orzechy, gruszki, buraki, marchew, kapusta i wiele innych. Nie trzeba chyba przekonywać jak korzystny wpływ na nasz organizm mają wymienione produkty.
Jabłko to przede wszystkim źródło błonnika, który oczyszcza nasz organizm z toksyn oraz metali ciężkich. Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, nie tylko sprzyja usuwaniu z organizmu niekorzystnych substancji, przyspiesza przemianę materii ale jednocześnie daje uczucie sytości. Jabłko jest polecane również ze względu na małą kaloryczność przy jednoczesnej dużej zawartości witamin oraz minerałów. Ważną dla nas witaminą zawartą w jabłkach jest witamina C, która nazywana jest również witaminą młodości. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, zapobiega ona starzeniu się skóry. Witamina C jest niezbędnym składnikiem do codziennego funkcjonowania organizmu. Wspomaga odporność, poprawia prace układu krążenia, działa przeciwnowotworowo, pod jej wpływem wytwarzany jest kolagen. Wraz z jabłkiem dostarczamy do naszego organizmu również potas, fosfor, wapń, sód, magnez czy żelazo. Bez tych minerałów nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Minerały są odpowiedzialne min. za utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej, kontrolują skurcze i pracę mięśni, wpływają również na układ nerwowy. Fosfor to pierwiastek, który wraz z wapniem odpowiada za mocne kości oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Właściwą mineralizacje kości gwarantuje zachowana równowaga między pierwiastkami. Minerały wpływają na poprawę koncentracji oraz pamięci (magnez), odpowiadają za dostawę energii do komórek w tym komórek nerwowych mózgu.