Listopad to jeden z tych miesięcy w roku, w którym dzień staje się krótszy, słońce świeci coraz słabiej, robi się zimno, wietrznie i deszczowo. W tym okresie nasz organizm narażony jest na osłabienie i przeziębienie. Warto w tym czasie zadbać o naszą odporność.
Co robić w sytuacji, gdy już dopadnie nas przeziębienie?
Powinniśmy wspomóc nasz organizm w zwalczaniu choroby:
• świetnie sprawdzą się naturalne składniki takie jak: imbir, lipa, malina, prawoślaz, czarny bez, dzika róża. Najwygodniej sięgnąć po gotową mieszankę owocowo-ziołową w postaci herbatki. Nie tylko rozgrzeją i nawodnią nasz organizm, ale szybko zastosowane mogą złagodzić katar, kaszel, nawilżyć gardło, jak również zablokować dalszy rozwój choroby. Aby dodatkowo wzmocnić dobroczynne działanie herbaty można wzbogacić ją o dodatek naturalnego miodu. Miód posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Warto jednak pamiętać, że wysoka temperatura niekorzystnie działa na jego właściwości. Aby temu zapobiec należy zostawić herbatę do przestygnięcia, a miód dodać bezpośrednio przed wypiciem.
• istotne znaczenie ma dieta: lekkostrawna, bogata w warzywa i owoce. Nie należy zapominać o spożywaniu wszelakich rodzajów kiszonek oraz produktów probiotycznych (jogurtów, kefirów, maślanek), które poprawiają czynności układu odpornościowego. Dobroczynne działanie mają ryby - zwłaszcza tłuste ryby morskie tj. halibut, łosoś, śledź, tuńczyk, makrela. Ich atutem jest duża zawartość kwasów Omega-3, które dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Warto w tym okresie zadbać również o suplementację witaminy D, która korzystnie wpływa na naszą odporność.
• nie powinniśmy również zapominać o odpowiedniej ilości ruchu, snu i wypoczynku.
Pamiętajmy: Lepiej zapobiegać niż leczyć.
Trzymaj się zdrowo