W naszych domach czosnek stosowany jest od pokoleń. Świetnie sprawdza się, jako przyprawa w kuchni, ale równie często używany jest, jako naturalny antybiotyk. Nasze mamy i babcie w okresach przeziębienia stosowały i nadal stosują napój na jego bazie, łącząc go z mlekiem i miodem.
Czosnek znany jest od ponad pięciu tysięcy lat. Wywodzi się z Azji. Do Polski trafił w średniowieczu. Już wtedy stosowano go przy infekcjach układu oddechowego, przy chorobach zakaźnych, przy dolegliwościach układu pokarmowego.
Właściwości czosnku
Czosnek zawiera liczne składniki odżywcze: witaminy z grupy B, witaminę C, związki selenu, wapnia, fosforu, potasu oraz żelaza i magnezu, a także prowitaminę A. Jednak najważniejsze są organiczne związki siarki i allina. Ta druga, pod wpływem zmiażdżenia i rozdrobnienia czosnku, zmienia się w allicynę. Właśnie allicyna nadaje czosnkowi charakterystyczny ostry zapach.
Zastosowanie czosnku
Czosnek można jeść na surowo lub w postaci sproszkowanej. Dodaje się go do dań mięsnych, przystawek, makaronów czy sosów jako przyprawę, ale świetnie komponuje się również ze szpinakiem. Przy obróbce cieplnej czosnku należy jednak uważać, aby go nie spalić, ponieważ wtedy traci swoje właściwości i staje się gorzki.
Czosnek wykazuje szereg pozytywnych działań m.in.:
· Wzmacnia odporność
· Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
· Pomaga w leczeniu infekcji układu oddechowego
· Ułatwia odkrztuszanie
· Wspomaga trawienie, wspomaga pracę jelit
· Chroni przed pasożytami jelit
· Zapobiega wzdęciom
· Wzmacnia apetyt
· Łagodzi bóle miesiaczkowe
· Pobudza krążenie
· Działa przeciwzakrzepowo
· Zapobiega żylakom
· Zmniejsza ryzyko zawału
· Zmniejsz ryzyko udaru mózgu
· Obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
· Pomaga walczyć z nadciśnieniem
· Chroni przed nowotworami zwłaszcza układu pokarmowego
· Przyspiesza powrót do zdrowia
· Wykazuje działanie odmładzające
· Naturalny afrodyzjak
Może być stosowany zarówno przez osoby dorosłe jak i dzieci. Warto stosować go regularnie szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Uważa się, że dziennie może można zjeść 2 – 5 g surowego czosnku, czyli od 1 do 3 ząbków.
Działania niepożądane
Czosnek jest uważany za roślinę bezpieczną dla naszego zdrowia. Czasami może powodować problemy jelitowo-żołądkowe u niektórych osób, ale zazwyczaj wiąże się to ze zjedzeniem zbyt dużej ilości czosnku. To może powodować również pojawienie się specyficznego zapachu z ust, który dla wielu ludzi jest bardzo nieprzyjemny.
Jak pozbyć się zapachu czosnku?..i czy można się go pozbyć?
Można się postarać😊 Domowe sposoby na pozbycie się zapachu czosnku są różne. Oprócz mycia zębów pomóc może żucie mięty, natki pietruszki czy goździków. Poza domem sprawdzi się guma do żucia. Można też zastosować miód i sok z cytryny, dodając je do wody. Jednak niektórzy twierdzą że wysoce skutecznym sposobem na zapach czosnku, i jednocześnie najprostszym, jest spożycie surowego jabłka:)