Odporność organizmu staje się szczególnie ważna w okresach przejściowych: jesienno-zimowym czy zimowo-wiosennym. W tym czasie stajemy się bardziej podatni na zachorowanie.
Czynniki, które osłabiają odporność to: brak słońca, zmiany temperatury, stres czy niewłaściwe odżywianie.
Znamych jest kilka sposobów na wzmocnienie odporności:
Po pierwsze zdrowy tryb życia:
- odpowiednia dieta
- systematyczne uprawianie sportu
- hartowanie organizmu
- odpowiednia ilość snu i odpoczynku
- rezygnacja z używek (akohol, nikotyna, kawa).
Gotowe preparaty i suplementy diety na wzmocnienie odporności dostępne w Aptece:
- Preparaty multiwitaminowe - witaminy biorą udział niemal we wszystkich zachodzących procesach w organizmie.
Witaminy, które szczególnie odpowiadają za odporność organizmu, to witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B (szczególnie witamina B6).
- Witamina D – udowodniono, że witamina D3 wzmacnia naszą odporność! Jej działanie związane jest z stymulacją limfocytów T, które są odpowiedzialne za walkę z bakteriami i wirusami. Witamina D zmniejsza również ryzyko chorób związanych z nieprawidłową pracą układu odpornościowego (np. RZS czy AZS)
- Witamina C –przeciwdziała wolnym rodnikom, które powstają podczas infekcji. Ponadto, witamina ta ma działanie antywirusowe, aktywuje system immunologiczny i zwiększa odporność organizmu (nawet w okresach wytężonego wysiłku fizycznego).
- Kwasy omega-3 - wpływają korzystnie na odporność, nasilając odpowiedź immunologiczną na czynniki patogenne. Oznacza to, iż odpowiednia dawka kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny chroniąc organizm przed infekcjami.
- Tran - jest cennym źródłem kwasów omega-3, witamin A, D, E , bromu i jodu. Ma pozytywny wpływ na odporność organizmu. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz chroni komórki przed utleniaczami, które pojawiają się w organizmie razem z infekcją.
- Rutyna - to przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego uszczelniający ściany naczyń krwionośnych. Przedłuża działanie witaminy C i hamuje procesy zapalne.
- Cynk - to pierwiastek, który stymuluje do działania system odpornościowy. Zastosowany odpowiednio wcześnie, zmniejsza symptomy przeziębienia.
- Preparaty z czosnkiem. Czosnek jest bogaty w białka, węglowodany, witaminy C i PP oraz allicynę, która ma działanie bakteriobójcze i zwiększa aktywność białych ciałek krwi
- Jeżówka purpurowa (echinacea) - pobudza leukocyty do wydzielania substancji przeciwwirusowych (interferonu). Zawarte w jeżówce substancje czynne wzmacniają naturalną odporność i pobudzają system immunologiczny.
- Żeń szeń – stosowany regularnie stymuluje układ odpornościowy
- Spirulina – to alga morska o wielokierunkowym działaniu. Jest bogata w białka, minerały i witaminy. Stosowana systematycznie wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom.
- Miód - dostarcza witamin, mikroelementów, a także cennych enzymów, które pobudzają system odpornościowy. Ponadto rozgrzewa, wzmacnia serce i regeneruje organizm.
- Aloes – dostępny w postaci soku, wyciągów z miąższu, syropu czy tabletek. Zawiera roślinne biostymulatory, które zwiększają produkcję przeciwciał i ilość limfocytów we krwi.
- Probiotyki – to żywe kultury bakterii. Przylegają one do śluzówki jelita zmniejszają oddziaływanie czynników chorobotwórczych poprzez co zwiększają odporność na infekcje.
- Olejki eteryczne – są polecane do inhalacji. Do olejków stosowanych w stanach obniżonej odporności należą: sosnowy, tymiankowy i eukaliptusowy.
Pamiętajmy jednak o tym, że odporność organizmu należy wzmacniać systematycznie.
Dbajmy o nią przez cały rok!