Lecytyny są to mieszaniny zawierające w swym składzie fosfolipidy, estry glicerolu z kwasami tłuszczowymi, wolne kwasy tłuszczowe oraz inne związki pochodzenia naturalnego. Źródłem lecytyn mogą być zarówno surowce pochodzenia zwierzęcego np. jaja kurze lub surowce roślinne np. rzepak czy soja (nasiona). Najistotniejszym składnikiem lecytyn są fosfolipidy, a w szczególności fosfatydylocholina. Fosfatydylocholina jest podstawowym budulcem błon komórkowych oraz źródłem choliny w diecie (substratu do syntezy acetylocholiny – jednego z przekaźników bodźców w układzie nerwowym). Fosfatydylocholina bierze również udział w metabolizmie tłuszczy i ich pochodnych. W postaci preparatów handlowych lecytyna dostępna jest głównie albo jako lecytyna frakcjonowana (o zwiększonej zawartości fosfatydylocholiny) albo jako czysta fosfatydylocholina. Wskazania do stosowania lecytyny to przede wszystkim uszkodzenia wątroby, osłabiona pamięć i koncentracja, podwyższony poziom cholesterolu we krwi a także choroba wrzodowa żołądka. Warto zauważyć, że lecytyny oraz poszczególne fosfolipidy znajdują zastosowanie nie tylko w przemyśle farmaceutycznym, gdzie pełnią też rolę nietoksycznych i biokompatybilnych emulgatorów. Stosowane są szeroko w przemysle spożywczym przy wytwarzaniu pieczywa, czekolad, lodów i innych. Z uwagi na właściwości emulgujące, fosfolipidy znalazły także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym (w preparatach micelarnych, emulsjach) oraz chemicznym (do wyrobu farb, olejów i smarów).